Čokolada – afrodizijak ili 8. smrtni greh?!

Vekovima postoji čvrsta veza između hrane i seksa. Čovek kao radoznalo biće, sklono istraživanju, ali i uživanju, tragao je za načinima kako da uživanje u vođenju ljubavi bude što intenzivnije i duže. Eksperimentisanje sa hranom i pićem je, možda bilo najzastupljenije, te se neka još uvek smatraju afrodizijacima. Šta su afrodizijaci? Za mnoge su to samo osobe dopadljivog izgleda, za neke moć ili novac, erotska priča, miris ili muzika.

Čokolada kao afrodizijak.

U COOLinarskom kliku Zorainfo, posvećujemo se hrani i piću za koje se smatra da mogu povećati seksualnu želju, snagu i uživanje u najintimnijim trenucima sa partnerom.

Ah, ta Afrodita…

Dobili su ime po grčkoj boginji lepote, ljubavi, seksualnog zanosa i plodnosti. Jedna od dve verzije njenog nastanka, kaže da je rođena iz semena boga Urana i Posejdonove morske pene, te je doplovila u školjci do obala Kipra. Nijedna boginja niti smrtnica nije uspela da zaseni njenu lepotu. Budila je ljubav u srcima bogova i smrtnika i zahvaljujući tome vladala celim svetom. Strastvena po prirodi nije mogla pokloniti svoju ljubav samo mužu, hromom Bogu kovača, Hefestu. Jedna od legendi kaže da je Afrodita vrapce smatrala moćnim afrodizijakom, te su Stari Grci i Evropljani jeli njihov mozak da bi pojačali svoju seksualnu moć. Ne mrštite se i strpite se na momenat!

Navešćemo vam još neka bizarne sastojke koje su ljudi tokom istorije koristili, a neke kulture ih koriste i danas. Peraja od ajkule, testisi babuna, urin babuna pomešan sa pivom, supa od penisa tigra (Kina), penis bika u supi sa bananama i

Afrodita

šargarepom ili paprikama, meso psa, rog nosoroga pretvoren u prah, krv kobre, morski krastavac, španska mušica, džinovski mravi, balut – kuvano jaje patke sa embrionom.

Kako ne biste rizikovali život, nestanak seksualne želje ili u najboljem slučaju, dobijanje tužbe od društva za zaštitu životinja, sledi tekst o namirnicama koje su mnogo primamljivije i dostupnije. Delovali ili ne na ekstatično iskustvo u krevetu, neće smetati da probate i možda smislite sopstveni afrodizijački recept. I, ne zaboravite na Afroditu i imajte na umu da je ljubav najmoćniji afrodizijak, a mozak najmoćniji seksualni organ!

Mi krećemo sa čokoladom. Uživajte i podelite sa nama utiske.

Da li ste znali da je tačka topljenja čokolade malo ispod prirodne temperature naših tela? Zato se bukvalno i topi u našim ustima.

Reč čokolada potiče od reči civilizacije Maja i znači “gorka voda”.

Za Maje je to bila hrana dostojna bogova. Zidovi hramova ove drevne civilizacije su bili islikani scenama gde kraljevi i bogovi piju čokoladu.

Kakao se često koristio i u verskim obredima, kao i na proslavama povodom venčanja. Ono što je interesantno je da to nije bila privilegija viših slojeva, u kakau su mogli uživati svi.

KAKAO ZA SVE MAJE, ALI SAMO ZA NEKE ASTEKE!

Quetzacoatl, astečki Bog Vegetacije, došao je na zemlju donevši drvo kakaa i naučio smrtnike kako da uzgajaju i prave taj sjajni napitak. Kako je samo razbesneo ostale Bogove!!! Izbacili su ga iz Raja!

Čokolada

Piti kakao je bio luksuz koji mnogi Asteci nisu mogli sebi da priušte. Napitak je bio toliko dragocen da je serviran u zlatnim peharima koji su služili samo za jednu upotrebu. Verovali su da će biti mudri i snažni ako jedu zrna kakaa.

Priča se da je astečki kralj Montezuma, pio 50 šolja kakaa dnevno, a 51 kada je trebalo da se “sretne” sa ženom. Astečkim ženama je bilo zabranjeno da ga piju, zbog njegovog stimulativnog dejstva.

Ovo je početak istorije čokolade, koja je svakako nikad ispričana priča. U jednom od najlepših filmova koji koristi hranu kao lajtmotiv filma “Čokolada” se vidi kako glavna glumica Žilijet Binoš priprema čokoladu kao napitak. Drobi zrna kakaa, ljute papričice i dodaje vodu.

Kakao

Verovatno većina ljudi na pomisao na gorak ukus, pa još kombinaciju čokolade i papričica, napravi grimasu. Međutim, u pomenutom filmu je prelepo prikazana, moć čokolade i umešnost vlasnice neobične prodavnice čokolade, jer upoznajući ljude tog gradića, tačno zna kome kakav čokoladni slatkiš, odgovara. Ovim napitkom i raznim drugim poslasticama napravljenim od “tamnog greha”, ona uspeva da u jednoj konzervativnoj i moralnoj sredini, nauči ljude da nije greh otkriti svoje potisnute žudnje, podleći iskušenju i prepustiti se zadovoljstvu i uživanju.

Kao i za sve ostalo, za ovo vam treba samo malo mašte.

Prijatno veče i burnu noć vam želim!

 Autor: Olga Perić, dipl. psiholog i kulinarski mag

Komentari su zatvoreni.