IMA LI NILSKOG KONJA U VAŠOJ SUPI?

Nema univerzalnijeg jela do supe, a iako su tehnike spravljanja i sastojaka slične svuda, stil supe se menjao sa “kulinarskom modom”.

(SINONIMI: čorba, potaž, mirisna i ukusna tečnost nastala kuvanjem mesa, kostiju, povrća. Poslednje opisano stane u englesku reč stock).

Supa kao glavno jelo (Velika depresija u Americi (1929. – 1933.)
Supa

U srpskom jeziku postoji izreka „Supa je bila da bolestan ozdravi.“

Ljudi su, nekako uvek znali, da je supu dobro jesti “u bolesti”. Skorašnja istraživanja ukazuju da pileća supa ima umirujuće i antiinflamatorno dejstvo. Već u ranom 12. veku, lekari su preporučivali pileću supu u borbi protiv prehlade.

Kao i sve u vezi sa hranom i statusom, tokom istorije ljudske civilizacije, bogatija domaćinstava su koristila cele piliće, ribu, delove jagnjeta, junetinu ili prasetinu da naprave što bolju supu, dok su siromašni najčešće upotrebljavali  trupove i komadiće preostale od klanja. Čini se da se ni u svetu ni kod nas ništa nije promenilo. Nažalost, i danas mnogi u loncu imaju Klin čorbu.

PRVO JELO U ISTORIJI

A, da li ste znali da je supa najverovatnije prvo jelo napravljeno u istoriji ljudske civilizacije?

Prva supa, hmmm? Verovali ili ne, to je supa od nilskog konja, stara koliko i kuvanje.  Jedan od najstarijih dokaza da je supa stara vodi nas u 6000 pre nove ere, a drugi izvori, pak kažu da su supu od nilskog konja jeli još 15000 pre nove ere.

Evolucija

Samuel Beker, istraživač iz 19. veka, je tvrdio, da je supa od nilskog konja bila jako ukusna i hranljiva. Da biste je napravili, potrebno je bilo da uzmete meso, životinjsku mast i kuvate dugo, dugo… Glava, potopljena u sirće, servirala se u supi.

Rekosmo da ovo hranljivo jelo potiče još iz vremena Kamenog doba, kada ljudi nisu imali ni posuđe u kojem bi je kuvali. Nameće se logično pitanje – kako su je onda pripremali? Prve supe su bile “kamene supe”, “smeštene” u stomake iskasapljenih životinja u koje se dodavalo vruće kamenje iz obližnjih vatri. Kamenje je služilo za krčkanje mešavine mesa, masnoće, kostiju, biljaka i vode. Oklopi kornjača ili rakova su verovatno bili prvo čvrsto posuđe.

U Aziji, štapovi bambusa zapečaćeni glinom na krajevima obezbeđivali su upotrebljiv kontejner koji je mogao da “drži” i vodu i hranu. Indijanci su kuvali kosti u vodi tako što su stavljali vruće kamenje u korpe obložene glinom ili smolom vrste bora  (piñon). Metalno posuđe napravljeno od bakra, pojavilo se u 4. milenijumu pre nove ere, a potom i posuđe napravljeno od gvožđa i drugih metala.

ŽELITE BITI SNAŽNI KAO HERKUL – JEDITE SUPU!

Herkul

Grci su prvi od Evropljana koristili metalno posuđe i supa je tamo bila veoma popularna. U Aristofanovoj satiri “Žabe”, Dionisijus pita Herkula da li je ikada osetio iznenadnu potrebu za supom. Herkul odgovara: “Supu? Deset hiljada puta do sada.”

Ova rečenica zvuči kao i današnja reklama za supu, koja je hranljiva, snažna, moćna i nepobediva, kao i Herkul.

Pileća supa u kulturi Jevreja, ima skoro mističan status i poznata je kao “jevrejski penicilin”.

ZAŠTO SUPU RADIJE JEDEMO NEGO PIJEMO?

Supa se smatra delom obroka. U većini kultura, supa se konzumira kašikom, pre nego što se ispija iz šolja, bez obzira na njenu gustinu.

KAFENA KAŠIČICA SUPE

Ovaj tekst je samo “zagrebana” istorija supe ili figurativno rečeno kašičica, čak ne ni supena kašika. Biće tekstova o supi još.

Obožavam da kuvam, mada moram priznati ne uvek sa voljom, ali mi se čini da ću je posle ovih saznanja, retko gubiti. Zamislim samo kako hvatam kornjače ili rakove ili oblepljujem korpe glinom i smolom, kako bih skuvala supu i sve postaje neopisivo lako, sa prednostima koje nam dade razvoj civilizacije, te tehnologije i industrije.

 Autor: Olga Perić, dipl. psiholog i kulinarski mag

 

Komentari su zatvoreni.