SAMOSAS

Samosas
Samosas
SAMOSAS PRIPREMA:
1 pakovanje kora za pitu
2 velika oćišćena krompira
1 čaša svežeg ili odmrznutog graška
2 kašike ulja
pola kašičice semenki od kumina
1 iseckan lovorov list
2 veće glavice sitno iseckanog crnog luka
1 kg mlevene junetine
4 sitno iseckana čena belog luka
1 kašika đumbira u prahu
pola kašičice mlevenog crnog bibera
1 i ½ kašičica soli
1 kašičica kumina u prahu
1 kašičica korijandera u prahu
1 kašilica kurkume u prahu
1 kašičica čilija u prahu
pola kašičice cimeta u prahu
pola kašičice izmlevenog kardamona
2 kašike iseckanog svežeg korijandera
2 kašike zelene iseckane ljute paprićice
oko 250 ml ulja za prženje
Uzmite duboku šerpu srednje veličine sa blago posoljenom vodom i sacekajte da proključa, pa
ubacite krompir i grasak. Promešajte. Kuvajte dok krompir ne omekša, ali neka i dalje bude
čvrst, otprilike 15 minuta. Sklonite sa vatre i sve izmešajte i napravite pire od toga.
Zagrejte ulje na srednje visokoj temperaturi u šerpi i stavite seme kumina i lovorov list,
umešajte luk i mlevenu junetinu. Dinstajte dok meso ne dobije smeđu boju i dok luk ne omekša,
oko 5 minuta.
Umešajte i beli luk i đumbirov koren.
Začinite crnim biberom, solju, kuminom, korijanderom, kurkumom, čilijem, cimetom i
kardmanom. Ubacite i umešajte u pire od krompira i graška. Sklonite sa vatre i stavite u frizider
na sat vremena da se ohladi.
Zagrejte ulje na visokoj temperaturi u velikoj šerpi. Pomešajte korijander i zelenu papričicu i
dodajte i mešavinu krompira i mesa.
Na svaku koru za pitu stavite otprilike 1 kašiku smese.
Navlaženim prstima preklopite listove u trougliće iz vise puta (kao jedan od načina kada pravite
baklava). Pržite do zlatno braon boje – oko 3 minuta. Iscedite na kuhinjskom papiru i služite
toplo.
 Autor: Olga Perić, dipl. psiholog i kulinarski mag

Komentari su zatvoreni.