VILINO KOLO – KO GA NE BI VOL’O – ILI KAKO SU NASTALE PEČURKE

Iza svake naučne činjenice stoji spiritualna, te čovekov pokušaj da nepoznato sebi objasni. Izgleda da je pečurka, nešto što je tokom istorije najviše “čačkalo” ljudsku maštu i proizvelo mnoštvo mitova, simbola i objašnjenja. Čak se i u literaturi i filmovima pečurka često sreće kao korišćeni simbol. Setimo se i mnogima omiljene video igre Super Mario Bros, gde simpatični čovečuljak skače po pečurkama, skupljajući novčiće i savladavajući prepreke.

Pečurke
Pečurke ilustracija (Pixabay)

Nije biljka, a nije ni životinja. Zapravo pripada carstvu gljiva (fungi). Sve pečurke su gljive, ali nisu sve gljive pečurke. No, neću se ovde baviti biologijom.

Grčki mit kaže da gljive nastaju kad Zevsova munja udari u tlo, da one daju snagu ratnicima,  a stari Egipćani su verovali da pečurke donose besmrtnost!? Faraoni su smatrali da su pečurke hrana za kraljeve i da obični ljudi ne smeju čak ni da ih dodirnu.

U drugim civilizacijama, kao što je Rusija, Kina, Latinska Amerika upražnjavali su se razni rituali sa pečurkama. Mnogi su smatrali da one donose nadljudsku snagu, pomažu u nalaženju izgubljenih predmeta i vode dušu u carstvo bogova.Pečurke Kina vekovima koristi pečurke u lekovite svrhe i smatra ih eliksirom života.Folklor Engleske, Irske i Škotske, Nemačke je ovoj namirnici davao poseban mističan značaj.

Na livadama i u šumama se često dešava da se pojave neobjašnjivi krugovi i polukrugovi. Ovaj deo Evrope je mislio da ga prave vile, gnomovi, patuljci, pa čak i veštice, plešući na mesečini. Slično verovanje je postojalo, a možda još uvek postoji i u Srbiji, da se vile noću sastaju i igraju kolo na pustim mestima, te se savetuje da se sa vilama u kolo ne hvatate, jer nećete moći izaći.

U zavisnosti od kulture, susret sa vilinim kolom je donosio sreću, plodnost i bogatstvo dok su drugi mislili da će ih taj susret učiniti trajno nevidljivim ili oslepeti.

Jedno od nebrojenih verovanja o poreklu pečurki je priča o Bogu i Svetom Petru. Šetajući poljem raži, Sveti Petar otkinu stabljiku raži i sažvaka je. Bog ga izgrdi govoreći da raž nije za njega i da to ispljune, rekavši_ “Iz tog zrna će rasti sada pečurke. Neka budu hrana za siromašne.”

U Litvaniji, pečurke su se smatrale prstima Velniasa, litvanskog boga smrti, koji je njima dosezao u svet mrtvih da bi nahranio siromašne.

Činjenica da pečurke mnogima koji ih nalaze po livadama i šumama mogu biti besplatna hrana. Postoje i one toliko skupe, da su dostupne malobrojnima i čija cena se izjednačava sa cenom zlata. Najpoznatije od tih su tartufi.

Počeci uzgajanja…

Uzgajanje pečurki na starim, poprečno izrezanim panjevima bilo je već poznato starim Grcima i Rimljanima, potom dosetljivim kaluđerima u srednjem veku. U Italiji u XV i XVI veku, počeli su ih uzgajati, prvo u Napulju, u vinskim podrumima. Iz ovog, kako ga nazivaju, najgurmanskijeg društva, uzgojene pečurke su krenule prema kraljevskim uzgajalištima oko Pariza. Krajem XVII i tokom XVIII veka šampinjoni postaju važne namirnice u ljudskoj ishrani. Ubrzo, pod uticajem Francuske, Engleska počinje da uzgaja gljive, Na sve veću popularnost pečurki u ishrani, utiče činjenica da njihovo uzgajanje nije skupo, ne zahteva mnogo rada i prostora. U XIX veku, proizvodnja gljiva je, nalazi svoj put preko Atlantika i stiže do Amerike.

Vidi još: PITULJICE SA PEČURKAMA I PILEĆOM DŽIGERICOM

I za jelo i za zdravlje, a neke i za izbegavanje!

Od davnina se, takođe, zna da postoje mnoge otrovne i neotrovne pečurke. I za otrovne gljive postoje razna praznoverja, odnosno kako prepoznati da su otrovne. NE PRIDRŽAVAJTE IH SE!!! Navodim samo kao zanimljivost.

  • Dodajte u vodu u kojoj barite pečurke srebrni novčić i mešajte srebrnom kašikom. Ako novčić i kašika potamne to je znak da su pečurke otrovne.
  • Otrovne su pečurke ako luk koji pomešate sa njima postane plav ili braon.
  • Otrovne su i one koje pomešate sa listom peršuna, a on požuti.
  • Kada ih stavite u mleko, a ono se zgruša, nemojte ih jesti.

    Pečurke
    Pečurke se mogu koristiti u pripremi čorbi, supa, sosova, toplih i hladnih predjela i salata (Pixabay)

Kulinarska strast je ipak, nadjačala strah od moguće greške da se pripremi otrovna gljiva i vekovima ljudi pripremaju pečurke na nebrojeno mnogo načina.

Pečuka za sve…

Pečurke se mogu koristiti u pripremi čorbi, supa, sosova, toplih i hladnih predjela i salata, glavnih jela i priloga. Mogućnost da se pripreme na mnogobrojne načine, olakšava smišljanje menija i za dane posta. Veoma su zdrave, jer sadrže mnogo vitamina i minerala. Odlične su ako „držite“ dijetu, jer sadrže malo kalorija. Utiču na jačanje imuniteta. Mnogi nutricionisti smatraju da pečurke preveniraju Parkisonovu i Alchajmerovu bolest, visok pritisak i smanjuju rizik od moždanog udara. Takođe se smatra da imaju antikancerogeno dejstvo, te smanjuju metastaze i razvoj tumora.

Procenjuje se da u prirodi ima oko 1,5 miliona gljiva, ali je opisano oko 70000. Od opisanih vrsta jestivo je oko 1000.

Nažalost, čini mi se da se u gradskim sredinama koriste češće gajene gljive iz straha da ne spremimo “poslednje” jelo, a toliko je divnih i različitih ukusa. No, kada bi pravili spisak mogućih jela i od gajenih pečurki, verovatno bi nas zabolela ruka. Tako, da rasplamsajte maštu i uživajte kreirajući nova jela.

Bile posledica vilinskog ili veštičijeg plesa, ja ih obožavam!

 

Autor: Olga Perić, dipl. psiholog i kulinarski mag
Olga Perić

 

Komentari su zatvoreni.